preskoči na sadržaj
vijesti

DSD nastava u šk.god. 2019./2020.

Učenici koji uče njemački kao strani jezik u našoj školi mogu besplatno polagati ispite za stjecanje Njemačke jezične diplome I i II koje izdaje njemačko Ministarstvo kulture (DSD I i DSD II der KMK). Kao takva, naša je škola u partnerstvu drugim školama s programima za Njemačku jezičnu diplomu koje povezuje inicijativa partnerskih škola Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke. Kako bi uspješno položili ispit kojim će steći Njemačku jezičnu diplomu II, učenicima je omogućeno pohađanje fakultativne nastave iz predmeta Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu. Uz komunikativni pristup učenju jezika učenici u okviru ovog predmeta razvijaju kompetencije koje su preduvjet za uspjeh na ispitu.

DSD I i DSD II su međunarodno priznati certifikati. Ispiti se održavaju istovremeno širom svijeta u studenom i prosincu za DSD II te u ožujku i travnju za DSD I. Učenici koji polože DSD II ispit stekli su jezične preduvjete za studij u Njemačkoj i ostalim zemljama njemačkog govornog područja. Ispiti za DSD I i DSD II su standardizirani prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike. Ispitom za DSD I provjeravaju se jezične kompetencije na razini A2, odnosno B1, a za DSD II na razini B2, odnosno C1. Učenici koji steknu diplomu DSD I mogu se uspješno koristiti njemačkim jezikom u svakodnevnim situacijama i lakše dobiti posao u Hrvatskoj kao i u Njemačkoj, a učenici s položenim ispitom za DSD II vladaju jezikom obrazovanih govornika njemačkog jezika i mogu se uključiti u visokoškolsko obrazovanje u Njemačkoj. S položenom ispitom, tj. diplomom DSD I i/ili DSD II učenici dobivaju bodove na državnoj maturi, tj. pri upisu na pojedine fakultete u Hrvatskoj. Opis ispita i primjeri modela ispitnih materijala mogu se naći na:

Bundesverwaltungsamt

Organisation/Abteilungen/Abteilung_ZfA/

Auslandsschularbeit/DSD/node/html

Program za Njemačku jezičnu diplomu na našoj školi podržava Središnjica za škole u inozemstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA). ZfA je njemačka državna institucija koja zajedno s našim nastavnicima njemačkog jezika provodi program i ispite za Njemačku jezičnu diplomu na našoj školi, organizira stručne skupove za usavršavanje nastavnika kao i radionice za razvijanje vještine pisanja te jezične i projektne kampove za učenike uključene u nastavu za Njemačku jezičnu diplomu.

Profesorice njem. jezika koje sudjeluju 2019./2020. u DSD nastavi:

Ljubica Maljković (koordinator), Renata Horvat Dronske, Ksenija Halter,Tomislava Maljković

 

Koordinator i savjetnik za Republiku Hrvatsku:

dr. sc. Ulrich Dronske

Fachberater/Koordinator (ZfA)

Zentrale für das Auslandsschulwesen

Pantovčak 5/II

10000 Zagreb

Telefoni:  00385-989516243

               00385-1-6310839

www.auslandsschulwesen.de

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Gudelj Racich  datum: 16. 4. 2019. 08:40
» Arhiva naših vijesti    
 


Njemačka jezična diploma

Program za Njemačku jezičnu diplomu (DSD)

Njemačka jezična diploma (DSD, Deutsches Sprachdiplom) ispit je znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK - Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu. Učenici koji su položili drugi stupanj Njemačke jezične diplome imaju dovoljno znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilišta i ne moraju polagati ispit iz njemačkog koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj. Pri upisu na studij njemačkoj jezika na fakultetima u Hrvatskoj učenici s položenim ispitom za Njemačku jezičnu diplomu imaju bodovne prednosti. Svake godine ovaj ispit polaže više od 14 000 učenika u više od 50 zemalja svijeta. Od 1998. godine ispit za Njemačku jezičnu diplomu drugog stupnja (DSD II) može se polagati i u Hrvatskoj. Taj viši stupanj diplome mogu steći samo učenici u školama koje je za to ovlastila Konferencija ministara kulture Njemačke i koji su pohađali dodatnu nastavu njemačkog jezika u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“.

U Hrvatskoj se učeniciu okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“ u preko 30 gimnazija/srednjih škola pripremaju za ispit za Njemačku jezičnu diplomu.

Stručni savjetnik za njemački jezik i koordinator program za Njemačku jezičnu diplomu u Hrvatskoj je: 

Dr. Ulrich Dronske

Fachberater / Koordinator (ZfA)

Zentralstelle für das Auslandsschulwesen

Pantovcak 5 / II

10000 Zagreb

 Mob.: 00385-989516243

Tel.: 00385-1-6310 839

Fax: 00385-1-6310 840

Oglasna ploča

Raspored

    


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događajiKorisni linkovi
E-learning alati
 • Tečajevi


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju