preskoči na sadržaj
Biologija, kemija, prehrana

Biologija: Marija Mijatović

Kemija: Marija Mijatović

Prehrana i poznavanje robe: Goran Tkalec

Eko savjeti

PAPIR I KARTON. Što ide u plavu posudu?

DA: Novine, časopisi, prospekte, kataloge, pisma, pisaći papir, bilježnice, knjige, telefonske imenike, kutije, kartone (bez ikakvih dodatnih tvari), vrećice od papira, Tetra-pak od mlijeka ili napitaka i sl.
NE: Ambalaža od lijekova, ugljeni ili indigo papir za kopiranje, prljavi ili zauljeni papir, masni papir, omoti od sapuna, plastiku ili plastikom obloženu kartonsku ambalažu. (Sve ovo ide u ostali otpad).

STAKLO. Što ide u zelenu posudu?

DA: Staklene boce i staklenke svih boja (ispražnjene ali ne moraju biti isprane od napitaka, ali bez drugih nečistoća). Napomena: skinuti čep i metalnu ogrlicu. (Ne ubacivati između 22 i 07 sati zbog buke),
NE: Ravno prozorsko staklo (ide u reciklažno dvorište ili staklarsku radionicu).
NE: Porculan, keramiku, ostale vrste stakla: žarulje i flourescentne svjetiljke, armirano staklo, kristalno staklo, automobilsko staklo. (Sve ovo ide u glomazni ili ostali otpad).

METALI. Što ide u sivu posudu?

DA: Limenke od pića.
NE: Ostale metalne predmete: ispražnjene konzerve, metalne tube, alat, žicu, metalnu cjevovodnu armaturu, kraće cijevi, čelične trake, metalne zatvarače i čepove od staklenki i boca. (Sve ovo ide u reciklažno dvorište).
NE: Doze ili sprej-doze od boja i lakova s sadržajem (idu u opasni otpad u reciklažnom dvorištu).

PLASTIKA. Što ide u žutu posudu?

DA: PET boce od napitaka (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi-Cola, Jamnička i sl.), PET boce od ulja i deterdženata (s oznakom '1' u trokuti ili 'PET' ispod njega). Napomena: skinuti plastični čep s boce prije odlaganja.
NE: PS čašice za piće ili od jogurta (isprane i bez aluminijskog poklopca; s oznakom '6' u trokutu ili 'PS' ispod njega). Pjenasti PS (bijeli čisti stiropor ili okipor, bez ljepila, etiketa, plastičnih traka). Bezbojna čista folija od PE-LD (polietilena). (Sve ovo ide u odgovarajuće posude u reciklažnom dvorištu).
NE: Ostale vrste plastike ili mješavine plastike s drugim materijalima ili nečistoćama). (Oni idu u ostali otpad).

BIOOTPAD. Što ide u smeđu posudu?

To je biorazgradljiv otpad koji se može kompostirati i u vlastitom vrtu.
DA: Vrtni i zeleni otpad: otkosi trave i živice, različiti korovi, suho (tanje) granje, lišće s drveta, uvelo cvijeće, otpalo voće, ostaci povrća, zemlja iz lonca za cvijeće, neobrađeni ostaci drva (isjeckani), ostaci žetve.
Kuhinjski otpad: ostaci kruha, kore od voća i povrća, listovi salate, kelja, blitve i sl., talog kave i čaja, filter vrećice čaja, ljuske od jaja.
Ostali biootpad u manjim količinama: kosa, dlaka, slama, piljevina, borove iglice, papirnate maramice.
NE: Veće količine tekućih ostataka hrane, meso i riba, kosti, pepeo, vezane tvari (pelene, Tetra-pak), prašina i vrećice iz usisivača, ostaci mačjeg pijeska. (Sve ovo ide u ostali otpad).
NE: Štetne tvari: baterije, kemikalije, boje i lakovi, motorna i mineralna ulja, jestiva ulja i masti, lijekovi i sl. (Oni idu u opasni otpad u reciklažnom dvorištu).

BATERIJE. Idu u crvenu posudu.

Baterije čine zanemariv postotak ukupnog otpada ali su opasan otpad pa ih treba odložiti u crvene posude koje se nalaze na ulazu nekih trgovina, škola, i na mjestima za skupljanje opasnog otpada.

OPASNI OTPAD. Što se prikuplja u reciklažnim dvorištima i na mjestima za prikupljanje opasnog otpada?

Preuzimaju se bez naknade u ograničenim količinama:
Do 5 L: otpadna ulja i masti.
Do 1 L: ostale opasne tvari.

Otpadna mineralna ulja: motorna ulja, ulje iz mjenjača, masti za podmazivanje, i tim tvarima onečišćene kanistre, filtere, krpe; kao i kiseline i lužine.
Otpadno jestivo ulje i masti.
Sprej-doze (ispražnjene), boje, emajl-boje, lakovi, razrjeđivači, sredstva za čišćenje drva, ljepila, kemikalije.
Sredstva za čišćenje i uklanjanje mrlja.
Sredstva za uništavanje kukaca, sredstva za uništavanje korova, sredstva za zaštitu biljaka, gnojiva.
Fotokemikalije: razvijač, fiksir, rendgenske slike, filmski materijal.
Otpadni lijekovi i dijelovi injekcija bez igala (preuzimaju se samo u prozirnoj ambalaži).
Igle od injekcija (preuzimaju se samo u prozirnoj, čvrstoj i neprobojnoj, plastičnoj ambalaži, dobro zatvorena ljepljivom trakom).
Živa kao kovina: toplomjeri, živni prekidači (odvojeno u zatvorenoj ambalaži), itd.

NE bacati opasne tvari u obično smeće ili kanalizaciju, ne miješati različite opasne tvari, držati izvan dohvata djece. Nepoznate tvari tretirati kao opasne i donijeti s izvornom ambalažom.

RECIKLAŽNA DVORIŠTA

U reciklažnim dvorištima se može odvojeno odložiti: papir i karton, staklo, metale, neke vrste plastike, biootpad, drvo, glomazni otpad, baterije i akumulatore, motorna ulja, i ostale opasne tvari.

Uza svaku posudu i kontejner se nalazi posebna ploča s natpisom vrste otpada koji se može odložiti. Osobe zaposlene tamo će Vam pomoći u ispravnom korištenju brojnih posuda i kontejnera.

U reciklažna dvorišta se bez naknade može odložiti do približno 1 m3 gore navedenih tvari, ili 5 L otpadnih ulja ili 1 L ostalih opasnih tvari. Vozila nosivosti veće od 1 tone biti će vraćena ili posebno obrađena.

 

Oglasna ploča

Raspored

    


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događajiKorisni linkovi
E-learning alati
 • Tečajevi


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju